Fusion βιοψια προστατη: ενα νεο οπλο στη φαρετρα του ουρολογου. Ο καρκινος του προστατη ειναι ο συχνοτερος καρκινος στους αντρες, ομως η συντριπτικη πλειοψηφια των ανδρων με καρκινο του προστατη δε πεθαινει απο τη νοσο αλλα απο αλλα αιτια. Ειναι συχνοτερος στην Μαυρη φυλη και σπανιοτερος στους Ασιατες.Ανδρες που εχουν πατερα ή αδερφο με την νοσο διατρεχουν μεγαλυτερο κινδυνο.
Η διαγνωση βασιζεται στην εξεταση αιματος για προσδιορισμο του ειδικου προστατικου αντιγονου,του γνωστου PSA και στη δακτυλικη εξεταση.Το PSA ανεβαινει ομως και σε αλλες καλοηθεις παθησεις του.Περιπου 1% των καρκινων του προστατου δεν παραγουν PSA. Γι’αυτο η δακτυλικη εξεταση παραμενει αναποσπαστο κομματι της φυσικης εξετασης για τη διαλογη των ασθενων.Εχει ομως χαμηλη ειδικοτητα και ευαισθησια και απο μονη της δεν θετει τη διαγνωση.
Η επιβεβαιωση της διαγνωσης γινεται με βιοψια του προστατου ειτε διαμεσω του πρωκτου(διορθικη βιοψια) ειτε απο το περινεο(διαπερινεϊκη βιοψια).Συνηθως αρκει η διορθικη βιοψια που γινεται σε συνθηκες εξωτερικου ιατρειου με τοπικη αναισθησια και καλυψη απο αντιβιοτικα.Υπο καθοδηγηση απο μηχανημα υπερηχου,λεπτη βελονα εισαγεται στον προστατη διαμεσω του τοιχωματος του εντερου και λαμβανονται 10-12 τεμαχια ιστου που αποστελλονται στον παθολογοανατομο για εξεταση.
Οι περιοχες που δειγματιζονται ειναι προκαθορισμενες και εχει βρεθει μεσω της ερευνας οτι αυτες συνηθως εμφανιζουν καρκινο.Αν ο ογκος ειναι μικρος ή εχει αναπτυχθει σε αλλη περιοχη του προστατου απο τη δειγματιζομενη,ενδεχεται να διαφυγει.Κατα την πρωτη βιοψια μονο το 50% των καρκινων ανιχνευεται και μαλιστα με καθε ακολουθη βιοψια η πιθανοτητα μειωνεται.
Τελευταια, εχει εμφανιστει,η «MRI-ultrasound fusion βιοψια».Ο ασθενης υποβαλλεται σε μαγνητικη τομογραφια (πολυπαραμετρικη) στην οποια επιπλεον των κλασικων ληψεων,λαμβανονται και ληψεις με ειδικες τεχνικες που μας επιτρεπουν να «δουμε» μεσα στον προστατη τις υποπτες περιοχες.Τα δεδομενα της μαγνητικης τομογραφιας τροφοδοτουνται σε μηχανημα υπερηχων που διαθετει προγραμμα και τα εξαρτηματα για να συνταιριαξει τη ζωντανη εικονα του υπερηχου κατα τη βιοψια με τις εικονες της μαγνητικης τομογραφιας.Πανω στην υπερηχογραφικη εικονα μαρκαρονται οι υποπτες περιοχες απο το προγραμμα του μηχανηματος και ο γιατρος πλεον μπορει να οδηγησει τη βελονα βιοψιας συγκεκριμενα σε αυτες.Η πιθανοτητα ανιχνευσης καρκινου αυξανεται κατα 40-50% σε σχεση με την κλασικη βιοψια και μαλιστα του καρκινου που ειναι υψηλοτερης κακοηθειας και επομενως πιο σημαντικος κλινικα.Η πολυπαραμετρικη μαγνητικη μπορει να ξεχωρισει εκεινους τους ασθενεις με χαμηλη πιθανοτητα κλινικης νοσου και να μειωσει τον αριθμο των βιοψιων κατα 25%. Στο Ηνωμενο Βασιλειο η πρωτη βιοψια του ειδους εγινε το 2011.
Η fusion βιοψια δινει επιπλεον δυνατοτητες διαχειρισης της νοσου.Σε πολλους η νοσος αναπτυσεται πολυ αργα ή παραμενει σταθερη για καιρο Επαναλαμβανοντας τη μαγνητικη τομογραφια και την fusion βιοψια καθε 6 μηνες,μπορουμε να αναβαλουμε την θεραπεια.Ετσι αναβαλουμε να υποβαλουμε τον ασθενη σε θεραπεια που συχνα προκαλει ακρατεια,στυτικη δυσλειτουργια και αλλα προβληματα.
Οταν η νοσος αρχισει να προχωρα, ο ασθενης μπορει να υποβληθει σε ριζικη αφαιρεση του προστατη ή σε ακτινοθεραπεια, εφοσον δεν θελει ή δε μπορει λογω φυσικης καταστασης να χειρουργηθει.Η ακριβεστερη εντοπιση του νεοπλασματος μεσα στον προστατη επιτρεπει τη χρηση καποιας απο τις νεοτερες μεθοδους εστιακης θεραπειας και την καταστροφη επιλεκτικα του καρκινο χωρις να επεμβουμε σε ολοκληρο τον προστατη. Μειωνουμε ετσι τις πιθανες παρενεργειες και επιπλοκες.Ομως ακομα απαιτειται περαιτερω ερευνα.Επισης οι μεθοδοι εστιακης θεραπειας δεν ειναι καταλληλες για ολους τους ασθενεις.
Οι απεικονιστικες μεθοδοι απο μονες τους δεν ειναι αρκετα ευαισθητες ουτε μπορουν να διακρινουν τον καρκινο απο αλλες καλοηθεις νοσους του οργανου.Ερευνωνται και αλλοι δεικτες αντι του PSA αλλα η μετρηση τους δε γινεται σε απλο δειγμα αιματος,εχουν πολυ υψηλο κοστος και η ανιχνευση τους γινεται σε πολυ λιγα εργαστηρια.
Η fusion βιοψια υπερτερει σε ειδικοτητα και σε ευαισθησια αλλα μειονεκτει στο οτι η προαπαιτουμενη πολυπαραμετρικη μαγνητικη τομογραφια και ο επιπλεον εξοπλισμος του μηχανηματος των υπερηχων ανεβαζουν το κοστος.Η πρωιμη διαγνωση, η μειωση της νοσηροτητας και θνησιμοτητας ,η αναβολη ή ακομα και οριστικη αποφυγη της ενεργου θεραπειας σε καταλληλες ομαδες ασθενων μειωνουν σημαντικα το συνολικο κοστος για ενα συστημα υγειας οποτε δικαιολογειται απολυτα η υιοθετηση της μεθοδου.